دندان ها یکی از اعضای حساس بدن هستند که به دلایل مختلف بیشتر از سایر اعضای بدن در معرض آسیب هستند. با توجه به این مسأله علم دندانپزشکی به طور مداوم در حال گسترش است. در مسیر توسعه روز افزون علم دندانپزشکی روش های مختلفی برای جایگزینی و ترمیم دندان های از دست رفته به وجود می آید.
روکش دندان یکی از بهترین و پرکاربردترین روش های درمانی این حوزه است که به افراد کمک می کند جای خالی دندان های از دست رفته را پر کنند. اما سؤال اینجا است که این روکش های مصنوعی واقعاً جای خالی دندان های طبیعی را پر می کنند؟ عمر روکش دندان چقدر است و کدام روکش بهتر است؟ برای دریافت پاسخ این سؤالات با ما همراه باشید.
ما در این مقاله به بررسی موضوعات زیر می پردازیم:
- طول عمر روکش دندان چقدر است؟
- آیا روکش دندان دائمی است؟
- عوامل مؤثر بر طول عمر مفید روکش دندان
- موارد کاربرد روکش دندان
- آیا روکش های دندان قابل ترمیم هستند؟
برای پاسخ به سوالات خود درباره عمر روکش دندان و دریافت نکات ارزشمند سرفصل های زیر، با ما همراه باشید.
طول عمر روکش دندان چقدر است؟
اگر قصد نصب روکش را دارید باید بدانید گزینه های زیادی پیش روی شما هستند. از زمان اختراع روکش دندان مواد مختلفی به عنوان ماده سازنده روکش مورد استفاده قرار گرفته است. به طوری که در حال حاضر انواع روکش دندان با ویژگی های مختلف وجود دارند.
به طور مثال عمر چسب روکش دندان یک مسأله متغیر است که در مورد هریک از روکش ها متفاوت است. در ادامه انواع روکش ها و میزان مقاومت آن ها معرفی خواهند شد.
روکش های رزینی
عمر روکش دندان رزینی چقدر است؟ روکش رزینی به عنوان کم عمرترین روکش موجود پس از روکش های چینی و سرامیکی شناخته می شود. این مدل روکش ها به دلیل مقاومت پایینی که دارند معمولاً دچار مشکلاتی مانند ترک و شکستگی می شوند و به همین دلیل قیمتشان پایین است.
با این حال ظاهر طبیعی عاملی است که این روکش ها را به یکی از موارد پرکاربرد تبدیل کرده است به خصوص برای دندان های جلویی.
روکش های چینی
روکش چینی نیز از نظر ظاهر، به دندان های طبیعی نزدیک است. همچنین این روکش ها بدون درنظر گرفتن حوادث می توانند بین ۱۰ تا ۱۵ سال عمر کنند. به این ترتیب مراقبت های فرد می تواند در کوتاه یا بلند بودن طول عمر این دندان مؤثر باشد.
روکش های طلا
عمر روکش دندان طلا چقدر است؟ روکشی های فلزی برخلاف ظاهرشان از نظر میزان مقاومت گزینه بسیار خوبی برای جایگزینی دندان های اصلی هستند. این روکش ها در صورت رعایت مراقبت های لازم می توانند ۲۰ سال عمر کنند. این مدل روکش ها یک گزینه عالی برای دندان های عقبی هستند.
روکش های زیرکونیا
این مدل روکش نیز در دسته روکش های فلزی قرار دارد و می تواند نزدیک ۲۰ سال بدون هیچ مشکلی کار کند.
آیا روکش دندان دائمی است؟
عمر روکش دندان چقدر است؟ همیشه پیشگیری بهتر از درمان است. این یک حقیقت انکار ناپذیر است که در همه موارد از جمله دندان ها صدق می کند. دندان های انسان اگرچه بسیار حساس و آسیب پذیر هستند اما با رعایت نکات بهداشتی و مراقبت های لازم می توان سلامت آن ها را حفظ کرد.
اما گاهی به دلایل مختلف دندان ها دچار مشکل می شوند و کاربرد و ظاهر و اصلی خود را از دست می دهند. در این مواقع افراد مجبور هستند از روش های مختلف درمان مانند روکش دندان استفاده کنند.
هرچند عمر روکش دندان عصب کشی شده یا ترمیم شده به اندازه دندان طبیعی بلند نیست. اینجا است که برای افراد سؤال پیش می آید که آیا روکش دندان دائمی است؟
پاسخ این سؤال منفی است. با وجود اینکه روکش هایی با مقاومت بسیار بالا وجود دارند که در صورت نگهداری نزدیک ۲۰ سال عمر می کنند اما هیچ یک از روکش ها دائمی نیستند و ممکن است به دلایل مختلف دچار مشکل شوند.
عوامل مؤثر بر طول عمر مفید روکش دندان
عمر روکش دندان به عوامل مختلف بستگی دارد. بعضی از این عوامل به خود افراد مربوط می شود اما عواملی نیز هستند که خارج از کنترل فرد هستند. در ادامه تمام این عوامل بررسی می شوند.
جنس روکش
دوام یک روکش به عوامل مختلف بستگی دارد. مثلاً دلیل روکش دندان مهم است و عمر روکش دندان عصب کشی شده با دندان که پوسیده است متفاوت است. اما مهم ترین عامل در طول عمر روکش، جنس موادی است که در ساخت آن به کار می رود. به این ترتیب روکش ها براساس جنس مواد سازنده شان دارای طول عمر متفاوتی هستند.
سرامیک، طلا، نقره، آلیاژ های فلزی، رزین، زیرکونیا، سرامیک و چینی موادی هستند که معمولاً برای ساخت روکش به کار می روند. در میان این مواد، روکش های فلزی و زیرکونیا با ۲۰ تا۲۵ سال، بیشترین طول عمر را دارند و کمترین طول عمر مربوط به روکش های چینی و سرامیکی است.
محل قرار گیری دندان
محل قرارگیری از دیگر عواملی است که می تواند عمر روکش دندان را تحت تأثیر قرار دهد. از آنجایی که دندان های آسیاب برای خوردن کردن و له کردن غذا کاربرد بیشتری دارند زودتر از دندان های قسمت جلویی فرسوده می شوند؛ در نتیجه روکش های مربوط به دندان های عقبی طول عمر کمتری دارند.
رعایت بهداشت دهان و دندان
رعایت بهداشت دهان و دندان یک مسأله بسیار مهم است که در صورت رعایت شدن فرد را از روکش و سایر معالجات دندانپزشکی بی نیاز می کند. این مسأله مهم است؛ زیرا نمی توان عمر روکش دندان عصب کشی شده را با یک دندان سالم طبیعی مقایسه کرد. با این حال رعایت نکات بهداشتی می تواند در حفظ سلامت روکش ها مفید باشد. مسواک زدن مرتب و استفاده از نخ دندان و معاینات منظم می تواند طول عمر روکش ها را افزایش دهد.
نصب درست و دقیق
میزان مهارت دندان پزشک نیز می تواند بر عمر روکش دندان تأثیر بگذارد. اگر روکش به شکل کامل دندان را نپوشاند و به شکل صحیح نصب نشود احتمالاً پس از مدتی شل یا حتی جدا می شود.
وضعیت دندان اصلی
وضعیت دندان اصلی که روکش روی آن نصب شده می تواند در تعیین عمر روکش نقش داشته باشد. ضعیف بودن یا پوسیدگی شدید دندان پایه می تواند برای روکش مشکل ساز باشد. البته می توان مشکلاتی از این قبیل را با انتخاب مواد باکیفیت رفع کرد. مثلاً زیاد بودن طول عمر چسب روکش دندان می تواند تا حدودی مشکل ضعیف بودن دندان پایه را حل کند.
سلامت کلی دهان و دندان
معاینات مرتب دندان بسیار مهم است. زیرا در این معاینات مشکلات و بیماری های دهان به موقع تشخیص داده شده و درمان می شوند. به علاوه سلامت روکش ها نیز تضمین می شوند؛ زیرا میزان سلامت دهان نیز مانند دیگر عوامل طول عمر روکش را تحت تأثیر قرار می دهد.
موارد کاربرد روکش دندان
روش های درمانی مختلفی برای رفع مشکلات مربوط به سلامت دندان وجود دارد که هریک کاربرد های خود را دارند. در ادامه مهمترین کاربرد های روکش دندان معرفی می شوند.
- اصلاح رنگ و شکل دندان ها
- ترمیم دندان های شکسته یا آسیب دیده
- اصلاح فاصله بین دندان ها
- پوشش دندان های پوسیده یا تخریب شده
آیا روکش های دندان قابل ترمیم هستند؟
پاسخ این سؤال به نوع روکش بستگی دارد. اگر روکش دندان شما موقت است در صورت آسیب دیدن امکان ترمیم وجود ندارد؛ زیرا این نوع روکش ها معمولاً برای استفاده کوتاه مدت طراحی می شوند و مقاومت آن ها کم است. به طور مثال عمر چسب روکش دندان های موقت بسیار کمتر از روکش های دائمی است. اما اگر روکش دندان شما دائمی باشد امکان ترمیم آن وجود دارد زیرا ساختار این روکش ها به شکلی است که قابلیت ترمیم را دارند.
با این حال در مورد دندان های دائمی نوع آسیب مهم است. اگر روکش دندان دچار ترک شده باشد ترمیم آن با استفاده از روش باندینگ دندان انجام می شود. باندینگ دندان یک روش سریع و بدون دردسر است که طی آن قسمت آسیب دیده با استفاده از رزین ترمیم می شود. با این حال آسیب های جدی تر با این روش قابل ترمیم نیستند و ممکن است لازم باشد جهت ساخت یک روکش جدید اقدام کنید.
سخن پایانی
اگرچه درحال حاضر در عصری زندگی می کنیم که برای اکثر مشکلات مربوط به سلامت دهان و دندان راه حل وجود دارد اما مطمئناً هیچ جایگزینی نمی تواند مانند دندان اصلی باشد. به این ترتیب مراقبت های مربوط به سلامت دندان ها بسیار مهم است. اما اگر به هر دلیلی دندان دچار مشکل شود نکته بعدی انتخاب یک جایگزین خوب است.
به این ترتیب توصیه می شود هنگام انتخاب روکش قبل از هرچیز به میزان مقاومت و عمر روکش دندان توجه کنید. همانطور که پیش تر نیز ذکر شد مهارت دندانپزشک نیز از عواملی است که می تواند بر کیفیت کارکرد و طول عمر روکش تأثیر بگذارد. دکتر شهرام اسعدی با توجه به تجربه و تخصصی که دارند، می توانند یک گزینه مناسب برای نصب روکش دندان باشند.