داشتن یک لبخند زیبا و بی نقص خواسته هر فردی است زیرا این مسأله تأثیر بسیار زیادی بر زیبایی صورت و اعتماد به نفس افراد دارد. به این منظور افراد از روش های مختلف برای اصلاح فرم دندان ها و رفع مشکلات موجود استفاده می کنند. یکی از روش های بسیار محبوب و پرطرفدار در اصلاح فرم دندان ها، روش کامپوزیت است.
با انجام کامپوزیت، فرم دندان ها اصلاح می شود. با این حال پس از انجام این عمل مشکلاتی مانند حساسیت دندان بعد از کامپوزیت به وجود می آید.
- حساسیت دندان بعد از کامپوزیت
- علت حساسیت دندان بعد از کامپوزیت
- مدت زمان باقی ماندن حساسیت پس از کامپوزیت
- اقدامات درمانی جهت تسکین درد و حساسیت دندان
- اقدامات لازم برای کاهش حساسیت بعد از کامپوزیت
- انواع درد و حساسیت بعد از کامپوزیت
در ادامه توضیحات بیشتری درمورد انواع حساسیت های بعد از کامپوزیت و روش های درمان آن ارائه می شود و تمامی موضوعات لیست شده بالا را به طور کامل بررسی می کنیم:
حساسیت دندان بعد از کامپوزیت
کامپوزیت عملی است که طی آن تغییراتی در ساختار طبیعی دهان و دندان ها ایجاد می شود. کامپوزیت نیز ماده خارجی است که با ساختار طبیعی دندان و لثه متفاوت است. به این ترتیب تجربه یکسری عوارض بعد از کامپوزیت کاملاً طبیعی است.
یکی از شایع ترین عوارض مربوط به کامپوزیت، حساسیت دندان بعد از کامپوزیت است. به طور کلی این مسأله یک عارضه طبیعی است و لازم نیست درمورد آن نگران باشید؛ زیرا حساسیت ایجاد شده به طور معمول پس از چند روز رفع می شود.
با وجود شایع بودن این مشکل نمی توان گفت که تمام افراد پس از انجام کامپوزیت دچار حساسیت می شوند. اما با توجه به آمار های مربوطه حساس شدن دندان بعد از کامپوزیت، معمولاً برای اکثر افراد اتفاق می افتد و بروز آن یک مسأله غیر طبیعی نیست. البته این حساسیت تا زمانی طبیعی است که از محدوده زمانی معقول بیشتر طول نکشد و مشکلات جدی به وجود نیاورد.
علت حساسیت دندان بعد از کامپوزیت
عوامل مختلفی می تواند باعث ایجاد حساسیت دندان بعد از کامپوزیت شود اما اصلی ترین عوامل مواردی هستند که در ادامه معرفی می شوند.
برداشتن قسمتی از مینا
در فرایند نصب کامپوزیت لازم است مواد جدید با دندان ها پیوند برقرار کنند. به همین دلیل دندانپزشک قسمتی از مینای دندان را تراش می دهد. از آنجایی که مینای دندان یک بخش از بدن است، تراشیدن آن یک اتفاق غیرطبیعی است که در نتیجه آن فرد حساس شدن دندان بعد از کامپوزیت را تجربه می کند.
این مسأله در اکثر موارد عامل اصلی ایجاد حساسیت است. در فرایند نصب کامپوزیت معمولاً نیم میلی متر از مینای دندان تراشیده می شود. با این اقدام عصب های این قسمت تحریک می شود و در نتیجه آن حساسیت به وجود می آید. اما پس از مدتی این حساسیت به تدریج کاهش می یابد.
تراز نبودن ونیر کامپوزیت
از دیگر عوامل ایجاد حساسیت دندان بعد از کامپوزیت، تراز نبودن ونیر کامپوزیت است. اگرچه ساختار کامپوزیت شباهت بسیار زیادی به دندان طبیعی دارد اما به هر حال عملكرد آن مشابه دندان طبیعی نمی شود؛ حداقل در روز های اول که فرد هنوز به آن عادت نکرده است.
به این ترتیب ممکن است هنگام جویدن، دندان ها به شکل درست روی هم قرار نگیرند. این شکل نادرست جویدن و گاز گرفتن می تواند از دیگر عوامل ایجاد حساسیت باشد. حساس شدن دندان بعد از کامپوزیت، در حالت طبیعی پس از چند روز اصلاح شده و رفع می شود. اما احتمال ادامه داشتن این مشکل وجود دارد. در این صورت لازم است جهت فیکس کردن ونیر کامپوزیت به دندان پزشک مراجعه کنید.
مدت زمان باقی ماندن حساسیت پس از کامپوزیت
همانطور که اشاره شد، مشکل حساسیت دندان بعد از کامپوزیت اتفاق غیرطبیعی نیست اما این مسأله در صورتی که مدت زمان آن از محدوده زمانی خاص خارج شود؛ یک مشکل به حساب می آید. در غیر این صورت این مشکل نیاز به معاینه دارد و باید جهت رفع آن به کلینیک مراجعه کنید. به این ترتیب اگر درد و حساسیت پس از یک یا دو هفته کم نشد این مسأله را پزشک خود در میان بگذارید.
اقدامات درمانی جهت تسکین درد و حساسیت دندان
اگر حساسیت پس از اعمال کامپوزیت به مرور افزایش یابد، لازم است به مطب دندانپزشک مراجعه کنید. در اینجا، دندانپزشک با معاینه دهان، مشکل را کشف می کند. به طوری کلی دو عامل می تواند موجب این شرایط شود. اولین عامل نصب کامپوزیت بر دندان پوسیده و عفونت دار است.
اگر حساسیت دندان بعد از کامپوزیت ناشی از این مشکل باشد، اقدامات درمانی لازم انجام می شود. همچنین، ممکن است این مشکل به عدم نصب صحیح یا پالیش نامناسب کامپوزیت بر گردد. در این صورت نیز دندانپزشک با اقدامات لازم این مشکل را برطرف می کند. به طور کلی، در صورت افزایش حساسیت، بهتر است به دندانپزشک متخصص مراجعه کرده و علت آن را بررسی کنید.
اقدامات لازم برای کاهش حساسیت بعد از کامپوزیت
انجام عمل کامپوزیت در اکثر مواقع حساسیت را به دنبال دارد و پس از مدت زمان مشخصی از بین می رود اما اقداماتی هستند که با انجام آن ها می توانید میزان این حساسیت را کاهش دهید.
استفاده از خمیردندان ضد حساسیت در دوره نقاهت می تواند تا میزان قابل توجهی بر کاهش حساسیت دندان بعد از کامپوزیت تأثیر بگذارد. بهتر است نوع خمیردندان را با مشورت دندان پزشک خود انتخاب کنید.
استفاده از مسواک نرم و عدم ایجاد فشار بر لثه ها بسیار مهم است.
تا حد ممکن از مصرف مواد غذایی و خوراکی های سفت خودداری کنید. وارد کردن فشار بر دندان ها می تواند مدت زمان حساسیت را افزایش دهد. به این منظور تا حد ممکن از مصرف خوراکی هایی مانند آبنبات، آجیل و میوه های سفت خودداری کنید.
یکی از علائم حساس شدن دندان بعد از کامپوزیت، واکنش نشان دادن به سرما و گرما است. به این منظور مصرف مایعات و غذا هایی با دمای اتاق می تواند به کاهش حساسیت کمک کند.
از دیگر مواد غذایی که باید در این دوره از زنجیره غذایی شما حذف شود می توان به مواد غذایی شیرین، اسیدی و تند اشاره کرد. مواد موجود در این خوراکی ها باعث تحریک دندان ها می شود.
انواع درد و حساسیت بعد از کامپوزیت
حساسیت دندان بعد از کامپوزیت انواع مختلفی دارد. در ادامه انواع حساسیت ها معرفی می شود.
حساسیت دندان بعد از کامپوزیت به گرما و سرما
یکی از رایج ترین انواع حساسیت های پس از کامپوزیت، حساسیت به سرما و گرما است. اکثر بیماران پس از انجام کامپوزیت این مدل حساسیت را تجربه می کنند. این نوع حساسیت دوران نقاهت کوتاهی دارد. با این حال این شرایط تازمانی که با مشکلاتی مانند احساس گزگز، تیر کشیدگی و درد بسیار شدید همراه نباشد؛ طبیعی است. اما در صورت تجربه این شرایط لازم است با دندانپزشک مشورت کنید.
درد هنگام جویدن
از دیگر انواع حساس شدن دندان بعد از کامپوزیت، احساس درد هنگام جویدن است. این مشکل معمولاً به دلیل تیز یا بلند بودن کامپوزیت به وجود می آید. این مسأله یک مشکل به حساب می آید و برای رفع آن باید به دندان پزشک مراجعه کنید.
سخن پایانی
کامپوزیت یکی از روش های بی خطر و امن برای اصلاح فرم دندان ها به حساب می آید. اما انجام این عمل با ایجاد تغییرات غیرطبیعی مانند تراشیدن مینای دندان همراه است. این تغییرات باعث ایجاد حساسیت دندان بعد از کامپوزیت می شود که امری طبیعی است.
با این حال می توان با مراجعه به یک دندانپزشک متخصص و حرفه ای از بروز مشکلات و عوارض دیگر پیشگیری کرد. باتوجه به اینکه دکتر شهرام اسعدی یک دندانپزشک حرفه ای و باتجربه است می توان با مراجعه به ایشان مشکلات و عوارض ممکن را به حداقل رساند.