یکی از سوالات متداول کاربران این است که ایمپلنت بهتره یا روکش؟ افرادی که قصد دارند دندان های از دست رفته خود را جایگزین کنند این سؤال برایشان پیش می آید. این سؤال مهم است زیرا دندان های جدید باید به اندازه دندان های اصلی توانایی رفع نیاز های فرد را داشته باشند. از این رو مهم است که درباره مزایا و معایب هر یک از روش ها بدانید. به این ترتیب بهتر می توانید تصمیم بگیرید که ایمپلنت یا روکش دندان، کدام یک برای شرایط و نیاز های شما مناسب تر است.
ما در این مقاله به بررسی موضوعات زیر می پردازیم:
- ایمپلنت چیست؟
- روکش دندان چیست؟
- تفاوت روکش با ایمپلنت چیست؟
- مزایای ایمپلنت دندان
- مزایای کاشت دندان
در ادامه این مقاله از بلاگ سایت دکتر شهرام، همراه ما باشید.
ایمپلنت چیست؟
ایمپلنت روشی است که در آن از یک فلز کوچک پیچ مانند به عنوان ریشه دندان استفاده می شود و سپس یک پروتز (مثلاً تاج یا پل) روی آن نصب می گردد. جنس ایمپلنت ها معمولاً از موادی مانند تیتانیوم است که به بافت استخوان متصل می شوند و قادرند مانند دندان های اصلی عمل کنند. فرآیند ایمپلنت گذاری شامل چند مرحله می شود. قرار دادن ایمپلنت در استخوان، ترمیم و رشد استخوان حول ایمپلنت و نهایتاً قرار دادن پروتز روی ایمپلنت. این فرآیند ممکن است برای هر فرد شرایط و زمان متفاوتی داشته باشد.
روکش دندان چیست؟
مطمئناً برای افرادی که قصد جایگذاری دندان را دارند این سؤال پیش می آید که ایمپلنت بهتره یا روکش؟ برای پاسخ به این سؤال آشنایی با شرایط این روش ها مهم است. پوسیدگی و تخریب دندان ها معمولاً به شکل های مختلفی اتفاق می افتد. به عنوان مثال گاهی دندان به شکل کامل می پوسد و آسیب حتی به ریشه دندان نیز می رسد. در این صورت چاره ای جز خارج کردن کامل دندان و ریشه نیست.
اما از آنجایی که ریشه دندان به عنوان یک عضو طبیعی عملکرد بهتری دارد؛ دندانپزشک ترجیح می دهد تا حد ممکن از خارج کردن ریشه اجتناب کند. به این ترتیب زمانی که تاج دندان آسیب دیده اما ریشه سالم است؛ دندانپزشک از روکش برای ترمیم دندان آسیب دیده استفاده می کند. از این نظر می توان در پاسخ به سؤال ایمپلنت بهتره یا روکش، روکش را به عنوان یک روش بهتر معرفی کرد.
همچنین استفاده از روکش می تواندیک گزینه مناسب برای دندان های عصب کشی شده باشد. به طور کلی روکش به نوعی تاجی مصنوعی است که با روکش کردن دندان ترمیم شده از آن محافظت می کند. مواد مختلفی در ساخت روکش دندان به کار می روند که بعضی از آن ها مانند زیرکونیا می تواند تا حد زیادی به دندان طبیعی نزدیک باشد.
تفاوت روکش با ایمپلنت چیست؟
برای پاسخ به این سؤال که ایمپلنت بهتره یا روکش، موارد مختلفی باید بررسی شوند. بررسی تفاوت ها و شباهت های این دو روش می تواند برای انتخاب بهترین گزینه بسیار مؤثر باشد. در ادامه مهم ترین تفاوت های روکش و ایمپلنت بررسی می شوند.
نوع درمان
برای جایگذاری دندان های از دست رفته روش های مختلفی وجود دارد. شما می توانید با توجه به شرایط دندانتان ایمپلنت یا روکش دندان را به عنوان روش درمان انتخاب کنید. در روش ایمپلنت، دندان به طور کلی همراه ریشه خارج شده و یک پایه تیتانیومی به عنوان ریشه در فک جاگذاری می شود. این پایه پس از مدتی با ریشه دندان جوش می خورد. پس از این مرحله تاج روی پایه نصب می شود. این در حالی است که در روش روکش، نیازی به خارج کردن دندان آسیب دیده نیست. در این روش ترمیم و عصب کشی یا عمل پرکردن انجام شده و در آخر روکش به منظور مراقبت از دندان ترمیم شده روی آن نصب می شود.
هزینه روش ها
از نظر هزینه ایمپلنت بهتره یا روکش؟ از آنجایی که مراحل درمان روکش نسبت به روش ایمپلنت کمتر و ساده تر است؛ این روش معمولاً هزینه کمتری نسبت به روش ایمپلنت دارد.
مزایای ایمپلنت دندان
در این روش پایه تیتانیومی قرار است پایداری تاج مصنوعی را تضمین کند. به همین دلیل به منظور ایجاد فضای لازم، ریشه دندان اصلی از دهان خارج می شود. از آنجایی که قرار است پایه تیتانیومی نقش ریشه را بازی کند ماده ای به نام تیتانیوم در ساخت آن به کار می رود که کاملاً با بدن انسان سازگار است و توسط بدن پس زده نمی شود.
همچنین این پایه به سرعت با استخوان فک جوش می خورد. به این ترتیب جایی برای نگرانی در مورد پایداری دندان مصنوعی وجود ندارد زیرا این دندان درست مانند دندان واقعی عمل می کند. شما آزاد هستید ایمپلنت یا روکش دندان را برای درمان دندان خود استفاده کنید. اما از آنجایی که ایمپلنت پایداری بیشتری دارد، این روش گزینه مناسب تری است. در حالی که در مورد کاشت دندان، امکان جدا شدن کاشت وجود دارد زیرا تاج، روی دندان آسیب دیده نصب می شود و به صورت مستقیم به ریشه متصل نیست.
مزایای کاشت دندان
کاشت دندان نیز به عنوان یکی از روش های جایگذاری دندان مزایای خود را دارد. در ادامه در مورد مزایای این روش نسبت به روش ایمپلنت توضیحات لازم ارائه خواهد شد.
هزینه کمتر
از نظر هزینه ایمپلنت بهتره یا روکش؟ از آنجایی که برای ایمپلنت اقدامات بیشتری انجام می شود؛ مراحل این روش بیشتر است و در نتیجه بازه زمانی طولانی تری را می طلبد. به این ترتیب تعداد جلسات مراجعه به دندانپزشک افزایش می یابد. همینطور علاوه بر هزینه تاج باید هزینه پایه تیتانیومی و جراحی نیز پرداخت شود.
دوره درمان کوتاه
برای نصب روکش دندان هیچ جراحی و شکاف عمیقی ایجاد نمی شود که نیاز به دوره نقاهت طولانی داشته باشد. در این روش به محض ترمیم دندان عمل قالب گیری انجام می شود. مرحله بعدی ساخت قالب است است که زمان طولانی نمی برد. به طور کلی ارسال قالب به آزمایشگاه، ساخت و ارسال آن برای دندان پزشک شاید در طول یک الی دو هفته تمام شود.
غیر تهاجمی بودن
تهاجمی یا غیر تهاجمی بودن روش برای پاسخ به سؤال ایمپلنت بهتره یا روکش بسیار مهم است. برای نصب و جایگذاری پایه تیتانیومی لازم است یک جراحی کوچک انجام شود. انجام این جراحی می تواند یکسری عوارض خفیف مانند حساسیت و التهاب را برای مدت زمان کوتاهی ایجاد کند. در حالی که روکش بدون نیاز به هیچ گونه جراحی روی دندان نصب می شود و هیچ عوارضی نیز به دنبال ندارد.
حفظ ریشه دندان
برای جایگذاری دندان های از دست رفته می توان از روش های ایمپلنت یا روکش دندان استفاده کرد. اما برای ترمیم دندان بدون خارج کردن ریشه و دندان اصلی، روکش گزینه بهتری است. با اینکه ایمپلنت با ماده ای سازگار طراحی شده و پس از مدتی با استخوان فک پیوند می خورد؛ اما نمی تواند به اندازه ریشه طبیعی خوب باشد.
به این ترتیب تا حد ممکن بهتر است ریشه واقعی در دهان باقی بماند. روکش دندان روشی است که علاوه بر رفع آسیب های به وجود آمده امکان حفظ ریشه را نیز فراهم می کند.
سخن پایانی
در پاسخ به سؤال ایمپلنت بهتره یا روکش باید ذکر شود که هردو این روش ها می توانند آسیب ایجاد شده به دندان را رفع کنند. از آنجایی که هر یک از روش ها ویژگی های خاص خود را دارند هریک از آن ها می تواند بهترین روش باشد. تنها نکته مهم، هماهنگی روش با نیاز ها و شرایط فرد است. اما باید تشخیص اینکه کدام روش برای شما بهتر است را به یک دندانپزشک ماهر بسپارید. از این رو می توانید قبل از انجام ایمپلنت یا روکش دندان جهت معاینه و دریافت مشاوره به دکتر شهرام اسعدی مراجعه کنید.