مزایا و معایب ایمپلنت دندان را در این مقاله سعی داریم توضیح بدهیم.
شاید شما هم شنیده باشید که ایمپلنت دندان را بهترین روش جایگزین کردن دندان های از دست رفته معرفی میکنند.
ایمپلنت به عنوان بهترین روش کاشت دندان، بیشترین شباهت را از نظر ظاهر و کاربرد به دندان ها طبیعی دارد. بر همین اساس در ابتدا به معرفی کوتاه ایمپلنت دندانی خواهیم پرداخت و بعد به سراغ مزیت های این روش نسبت به دیگر روش های جایگزینی دندان خواهیم پرداخت. در انتها نیز نگاهی به چالش و معایب های ممکن در ایمپلنت دندانی اشاره میکنیم.
فیلم کامل کشیدن دندان و کاشت همزمان ایمپلنت در یک نوبت جراحی (ایمپلنت فوری) توسط دکتر شهرام اسعدی را میتوانید مشاهده کنید.
ایمپلنت دندان چیست ؟
ایمپلنت دندان، آلیاژی است از جنس تیتانیوم که سازگاری با استخوان فک را دارد.
در واقع جایگزینی برای ریشه های دندانی می باشد، که قابلیت بازسازی دندان ها در فک را دارا هستند.
ایمپلنت دندان توانایی بازسازی یک یا چند دندان یا بازسازی کل فک را دارد که برخلاف روکش یا دندان مصنوعی، ایمپلنت دندان جلوی تخریب استخوان فک را نیز می گیرد.
مزایای ایمپلنت دندان
ایمپلنت دندان شبیه دندان طبیعی میباشد
اولین و مهم ترین مزیت ایمپلنت دندان شباهت بسیار آن چه در کاربرد و چه در ظاهر به دندان های طبیعی میباشد. تا آنجایی که حتی شاید خود بیمار نیز نتواند تفاوت چندانی با دندان های طبیعی خود قائل شود. و این دندان ها میتوانند بصورت کامل کاربرد یک دندان طبیعی را داشته باشند.
عکس قبل و بعد از کاشت 16 واحد ایمپلنت و کشیدن دندان ها همزمان با جراحی سینوس لیفت باز و پیوند استخوان در یک نوبت جراحی توسط دکتر شهرام اسعدی.
عمر بالای ایمپلنت دندانی
از آنجایی که یک بریج دندانی ممکن است حدود 10 سال دوام داشته باشد ، ایمپلنت های دندانی می توانند یک عمر باقی بمانند.
جنس پایه ایمپلنت دندانی از تیتانیوم ساخته شده و با استخوان فک ادغام می شود و سازگاری کامل با بدن را دارد و میتوانید تا اخر عمر از آنها بهره ببرید.
جلوگیری از تخریب استخوان فک
از بین رفتن استخوان در فک زمانی اتفاق می افتد که هیچ ریشه دندان (یا کاشت) باعث تحریک استخوان فک نشود.
در جایی که دندان وجود ندارد، استخوان فک در فضای خالی به دلیل عدم تحریک، از سمت سینوس ها شروع به خراب شدن میشود.
اگر در سال اول از دست دادن دندان هیچ کاشتی انجام نشود، آن قسمت از استخوان 25٪ از حجم خود را از دست میدهد و از دست دادن استخوان در طول سالها ادامه خواهد داشت.
لازم به ذکر است پروتزهای دندانی حتی میتوانند از دست رفتن استخوان را تسریع کنند، زیرا اغلب سست میشوند و سپس بر روی برجستگی استخوانی می مالند و به تدریج از بین میروند.
از آنجا که یک ایمپلنت جایگزین ریشه و همچنین دندان میشود و جویدن در حد طبیعی قرار میگیرد،تحریک مورد نیاز برای رشد طبیعی استخوان را فراهم میکند.
فیلم کامل کاشت ایمپلنت پانچ بدون بخیه و بدون شکافتن لثه در 3 دقیقه توسط دکتر شهرام اسعدی.
گفتار طبیعی را بازمیگرداند
از دست دادن دندان میتواند شکل گفتار شما را نیز تحت تاثیر قرار دهد همچنین پروتز متحرک (دندان مصنوعی) هم در اکثرا مواقع به طور کامل گفتار ما را به حالت اولیه بر نمیگرداند. اما ایمپلنت دندان که بیشترین شباهت را به دندان های طبیعی دارد، میتواند نحوه صحیح بیان کلمات را به ما برگرداند.
ایمپلنت دندانی، دندان های مجاور را ثابت نگه می دارند
شکاف از بین رفته دندان میتواند باعث شود دندان های مجاور کج و کوله به سمت شکاف منتقل شوند.
این مسئله دندان ها را از موقعیت درست خود خارج می کند و میتواند روی گزش، توانایی جویدن و ظاهر دندان ها تأثیر بگذارد.
این تداخل میتواند باعث شود که جایگزینی دندان ها سخت شده و در مواردی باعث Tmj و درد و سردرد شود.
عفونت و پوسیدگی
برای جلوگیری از تجمع باکتری ها در دهان و ایجاد عفونت، هر روز باید از دندانهای طبیعی مراقبت شود. اما موادی که از ایمپلنت های دندانی ساخته شده است پوسیده نمیشوند. هرگز نگران ایجاد حفره در ایمپلنت های دندانی خود نخواهید بود!
گرافی قبل و بعد از کاشت 16 واحد ایمپلنت به همراه کشیدن دندان ها و جراحی سینوس لیفت در یک نوبت جراحی توسط دکتر شهرام اسعدی.
ایمپلنت های دندانی می توانند شما را از بیماری لثه در امان نگه دارند
فاصله دندان از دست رفته می تواند به عنوان دام مواد غذایی و باکتری ها عمل کرده و منجر به بیماری لثه شود.
کاشت دندان می تواند از افتادگی صورت و پیری زودرس جلوگیری کند
افتادگی صورت می تواند یک اتفاق ناخواسته از دست دادن استخوان فک در نتیجه از دست دادن دندان ها باشد. اینجاست که یک سوم پایینی صورت شروع به فروپاشی می کند و به تدریج فاصله بین نوک بینی و چانه را میبندد.
این تغییرات می تواند چین و چروک های اضافی در اطراف دهان، نازک شدن لب ها و چانه نوک تیزتر باشد، که باعث می شود فرد بسیار مسن تر از سن واقعی خود به نظر برسد.
بهترین روش جایگزینی دندان از دست رفته
راه های مختلفی برای جایگزینی دندان های از دست رفته وجود دارد که از جمله میتوان به پروتز متحرک (دندان مصنوعی)، بریج (پروتز ثابت) و ایمپلت دندان اشاره کرد. که هر کدام از این روش ها قابل بررسی میباشند.
پروتز متحرک (دندان مصنوعی) در وهله اول برای گروهی از افراد قابل قبول میباشد. زیرا از لحاظ بعد زمانی کوتاه بوده و هزینه های آن به طور چشمگیری کمتر از هزینه کاشت ایمپلنت می باشد. ولی معایبی دارد که قابل توجه است.
اما بریج یا پروتز مصنوعی که حسن آن ثابت بودن پروتز میباشد. تا حدی برای بیماران خوشایند است و ضمنا ظاهر قابل قبول تری نسبت به پروتز متحرک دارد. ولی بریج نیز به نوبه خود دارای معایبی می باشد.
فیلم کاشت ایمپلنت همزمان با کشیدن دندان و جراحی سینوس لیفت در یک نوبت جراحی توسط دکتر شهرام اسعدی.
در ادامه مقاله مزایا و معایب ایمپلنت با ما همراه باشید تا هر کدام از این موارد را با ایمپلنت دندان مقایسه کنیم.
ایمپلنت های دندانی یا دندان مصنوعی
دندان های ثابت با قدرت جویدن خوب!
ایمپلنت های دندانی در مقایسه با پروتزهای دندانی تجربه ای به مراتب برتر ارائه میدهند. حتی دندان های مصنوعی که در اصل برای بیمار مناسب است پس از مدتی به دلیل افزایش افت استخوان، شروع به لغزش و ناراحتی میکنند.
به دلیل سایش بر روی برجستگی های استخوانی که پروتزها روی آن میچسبند، ثابت نگه داشتن هر نوع پروتز مصنوعی دشوار است.
ناامید کننده ترین جنبه دندان مصنوعی و ناسالم ترین، توانایی جویدن ضعیف آنها است. بسیاری از این افراد مجبورند رژیم خود را محدود کنند زیرا قادر به جویدن برخی از مواد غذایی با دندان مصنوعی نیستند. برای درک بهتر مزایا و معایب ایمپلنت به مقایسه دندان مصنوعی با ایمپلنت دندان پرداخته ایم.
نکاتی در مورد ایمپلنت های دندانی و دندان مصنوعی:
- گاهی دندان مصنوعی باید به کمک چسب هایی در دهان نگه داشته شود که ایمپلنت دندان چنین شرایطی ندارد.
- برای تمیز کردن دندان های مصنوعی باید از دهان برداشته شوند، در حالی که ایمپلنت دندان را میتوان راحت مسواک زد و یا از نخ دندان استفاده کرد.
- معمولا دندان مصنوعی سقف دهان را می پوشاند. با کاشت ایمپلنت ، چیزی در سقف دهان شما وجود ندارد که در چشایی یا سایر فعالیت های طبیعی شما تداخل ایجاد کند.
- هنگام غذا خوردن یا صحبت کردن ، دندان های مصنوعی میتوانند خارج شوند.
- ایمپلنت ها و پروتزهای ایمپلنت با ایمنی لنگر می اندازند و از بین نمیروند.
- جویدن دندان مصنوعی سخت است و نمیتوانید غذای زیادی را که دوست دارید یا نیاز دارید بخورید.
- پروتزها هنگام جویدن میتوانند حرکت کنند که آزار دهنده است و جویدن را نیز دشوار میکند.
- در حقیقت ، پروتزها به طور کلی فقط 10٪ یا کمتر قدرت جویدن کامل دارند.
- ایمپلنت های دندانی قدرت جویدن کامل دارند و همچنین پل ها یا پروتزهای دندانی قابل پشتیبانی از ایمپلنت قدرت جویدن را به میزان قابل توجهی افزایش میدهند.
- دندان مصنوعی تحریک مورد نیاز برای جلوگیری از تحلیل رفتن استخوان را فراهم نمیکند.
- استخوان فک باید تحریک جویدن فشار قوی را داشته باشد تا حجم خود را حفظ کند.
ایمپلنت دندانی یا بریج (پروتز ثابت)
برای درک بهتر مزایا و معایب ایمپلنت به مقایسه ایمپلنت دندان و بریج میپردازیم.
به طور کلی باز هم ایمپلنت دندانی بسیار طبیعی و بهتر از روش بریج میباشد. اما بریج یا پروتز مصنوعی که حسن آن ثابت بودن پروتز میباشد و تا حدی برای بیماران خوشایند است و ضمنا ظاهر قابل قبول تری نسبت به پروتز متحرک (دندان مصنوعی) دارد.
بریج نیز به نوبه خود دارای معایبی میباشد. برای ساخت یک بریج حداقل نیاز به دو پایه می باشد که از دندان های مجاور به دست میآید. همین امر دو مسئله را به وجود می آورد. یا آن دندان های مجاور وجود دارند و یا اینکه آن دندان های پایه وجود ندارند.
در صورت وجود داشتن دندان های مجاور به ناچار نیاز به تراش دندان های مجاور هستیم که خود همین امر در صورت سالم بودن دندان های مجاور نه کار منطقی و نه کار علمی و نه کار اخلاقی میباشد. زیرا آن دو دندان مجاور را قربانی فضای خالی بی دندانی کرده ایم و به نوبه خود در دراز مدت عمر این دندان ها را نیز کمتر از حد معمول میکنیم. و ضمنا از معایب قابل تامل دیگر آن : احتمال بروز بوی بد در نواحی زیر بریج به علت عدم امکان شستشوی مناسب وجود دارد. و همچنین از عمر کوتاه تری نسبت به ایمپلنت دندانی برخوردار میباشند. در ادامه مقاله مزایا و معایب ایمپلنت به معایب کاشت ایمپلنت میپردازیم.
معایب کاشت ایمپلنت
ترس عمل جراحی ایمپلنت دندان
نکته اولی که در کاشت ایمپلنت به ذهن بعضی از افراد خطور میکنند، واژه جراحی میباشد که باعث ترس (فوبیا) در بعضی افراد میشود. تا حدی این ترس ها منطقی میباشد همچون ترس از تزریق بی حسی، ترس از شکافتن لثه، ترس از خونریزی، ترس از بخیه زدن، ترس از عوارض و درد های بعد از کاشت ایمپلنت که تمام این موارد با تکنیک های ویژه و بهره گیری از لوازم و ابزار تخصصی و فوق تخصصی قابل برطرف نمودن یا کاهش حداکثری ترس میباشد.
عفونت ایمپلنت
مواردی که باعث عفونت ایمپلنت شود بسیار نادر است.
با این حال بین بیماران این اصطلاح به اشتباه رایج شده است. در مواردی که کاشت ایمپلنت به درستی صورت نگیرد و دندان ایمپلنتی کاملا به استخوان جوش نخورد، ممکن است دندانپزشک دندان را جدا کند.
در برخی موارد بیماران فکر میکنند که چون دندان ایمپلنتی عفونت کرده است، آن را خارج کردهاند که این باوری اشتباه است.
هزینه ایمپلنت دندان
از معایب دیگر کاشت ایمپلنت هزینه بر بودن آن نسبت به پروتز ثابت و پروتز متحرک میباشد. البته این نگاه شاید در کوتاه مدت منطقی باشد ولی در دراز مدت با توجه به نکات ضعف پروتزهای متحرک و ثابت منطقی به نظر نمیرسد.
شکستن بدنه ایمپلنت
احتمال شکستن بدنهی ایمپلنت بسیار ضعیف است اما غیرممکن نیست. در صورتی که فشار شدیدی به ایمپلنت وارد شود ممکن است بشکند. اگر ایمپلنت دچار شکستگی شود، امکان اصلاح آن وجود ندارد.
عوارض ایمپلنت
عوارض ایمپلنت دندان به طور کلی به دو قسمت عمده تقسیم بندی میشود. اولین مورد آن، عوارض جراحی ایمپلنت دندان که در چند روز اولیه بعد از جراحی اتفاق می افتد که چندان خطرناک نیستت. دسته دوم این عارضه ها، مدتی بعد از کاشت ایمپلنت دندانی رخ میدهد که در مواردی خطرناک بوده و نیازمند رسیدگی متخصص میباشد.
عوارض ایمپلنت دندان به طور کلی به دو قسمت عمده تقسیم بندی میشود.
اولین مورد آن، در چند روز اولیه بعد از جراحی اتفاق می افتد که چندان خطرناک نیست.
دسته دوم این عارضه ها، مدتی بعد از کاشت ایمپلنت دندانی رخ میدهد که در مواردی خطرناک بوده و نیازمند رسیدگی متخصص میباشد.
در ادامه کاشت ایمپلنت دو فک به همراه جراحی سینوس لیفت و پیوند استخوان در یک نوبت جراحی توسط دکتر شهرام اسعدی را میتوانید مشاهده کنید.
عوارض موقتی ایمپلنت دندان
بعضی از عوارض ایمپلنت دندان ممکن است بعد از کاشت ایمپلنت بروز کند که البته موقتی خواهد بود :
- لق شدن مختصر دندان کنار ایمپلنت که البته بعد از حدود یک ماه به حالت طبیعی بر می گردد.
- درد بعد از جراحی و کاشت ایمپلنت می باشد که یک امر اجتناب ناپذیر است و احتمالا میزان آن با شدت جراحی و سختی جراحی ایمپلنت وابسته است.
- تورم و کبودی یک یا دو روز بعد از کاشت ایمپلنت بروز می کند و پس از یک هفته کاهش می یابد و بهبودی حاصل می شود.
- در بعضی از موارد بخصوص در فک پایین، ممکن است گزگز و یا بی حسی گوشه لب بعد از جراحی کاشت ایمپلنت مشاهده شود که امری طبیعی است و گذشت زمان بهبود می یابد.
بهترین راه کنترل درد، استفاده از مسکن دو ساعت قبل از جراحی است. مصرف مسکن هایی مانند ژلوفن یا بروفن قبل از جراحی، کمک می کند تا درد و تورم بعد از کاشت ایمپلنت به طور محسوسی کاهش یابد.
البته در صورت کاشت ایمپلنت با کمک تکنیک پانچ ( بدون شکافتن لثه ) به میزان بالایی درد بعد از جراحی کاهش می یابد و حتی گاهی نیازی به مصرف مسکن برای کاهش درد بعد از کاشت ایمپلنت نیست.
عکس بعد و قبل از کاشت 16 واحد ایمپلنت دندان و کشیدن 8 دندان همزمان با جراحی سینوس لیفت و پیوند استخوان در یک نوبت جراحی توسط دکتر شهرام اسعدی.
عوارض خطرناک ایمپلنت دندان
بعضی از عوارض ایمپلنت دندان ممکن است خطرناک باشد که در ادامه این موضوع توضیح داده شده.
- گاهی پس زدن و جوش نخوردن ایمپلنت می تواند به دلیل استفاده از رژیم غذایی سفت و محکم بخصوص در روز اول در سمت و ناحیه جراحی شده که ایمپلنت در آن ناحیه کاشته شده باشد.
- لازم به ذکر است ریسک پس زدن در مواقعی بیشتر میشود که در آن ناحیه پیوند استخوان هم انجام شده باشد.
- از مشکلات دیگر عدم کنترل قند خون و یا به عبارت دیگر دیابت کنترل نشده از عوامل مهم و اثرگزار در ریسک پس زدن ایمپلنت میباشد.
- بررسی قند خون قبل از شروع درمان و نیز کنترل قند خون در دوره جوش خوردن ایمپلنت، ضروری است.
- یکی از عوارض قند کنترل نشده احتمال بروز عفونت میباشد.
- از عوارض دیگر به علت تاثیر دیابت بر عروق خونی باعث کاهش خونرسانی به استخوان اطراف ایمپلنت میشود و خود این امر خطر پس زدن ایمپلنت دندان را زیاد میکند.
- قند توصیه شده جهت کاشت ایمپلنت قند ناشتا زیر ۱۴۰ و قند ۲ یا ۳ ماهه HbA1 c زیر ۷ میباشد.
عوامل پس زدن ایمپلنت
- از جمله موارد ریسک پس زدن ایمپلنت مصرف داروی اعصاب است.
- مشکلات اعصاب در واقع به علت تاثیر منفی بر سیستم ایمنی و کاهش سطح سرتونینT میتواند بر جوش خوردن استخوان اطراف ایمپلنت تاثیر بد گذاشته و خطر پس زدن را بیشتر نماید.
- مصرف داروهای پوکی استخوان است که بدان آلدرونات ها میگوییم که بر نحوه جوش خوردن و کیفیت استخوانی اطراف ایمپلنت اثر بسیار مخرب می گذارد. در صورت مصرف اینگونه داروها منع کاشت ایمپلنت وجود خواهد داشت.
سیگار و الکل از عوامل مضر برای ایمپلنت میباشد.
عوارض ایمپلنت دندان و شکستگی ایمپلنت
شکستگی ایمپلنت دندان هم میتواند شامل عوارض ایمپلنت دندان باشد. در صورت شکستگی پروتز دندانی مشکل بزرگی برای دندان های شما پیش نمی اید.
اما شکستگی بدنه ایمپلنت دندان یکی از عوارض خطرناک حساب می اید که باید ایمپلنت از دهان خارج شده و دوباره کاشت شود.
لازم به ذکر از احتمال شکستگی بدنه ایمپلنت بسیار نادر است. که از جمله دلایل شکستگی آن می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- شکستگی ایمپلنت در حین جراحی
- شکستگی پروتز در حین کار
- عدم تجربه کافی پزشک
- ضعف در درمان
- استخوان های ضعیف در بیمار
- عدم جوش خوردن مناسب ایمپلنت
- جنس نامرغوب ایمپلنت
عوارض ایمپلنت دندان جلو
- عفونت در اطراف ایمپلنت
- آسیب رساندن به رگهای خونی ، دندان ها یا سایر بافت ها
- آسیب عصبی منجر به درد، بی حسی یا احساس سوزن سوزن شدن
- مشکلات مربوط به سینوس های شما (در مواردی که کاشت در فک بالا انجام میشود )
- هر تورم یا کبودی باید در طی چند روز پس از جراحی فروکش کند.
- با این حال اگر درد و تورم بیش از یک هفته ادامه داشته باشد، فرد باید یک قرار ملاقات برای دندانپزشکی را رزرو کند.
- روند بهبود اولیه چند هفته طول می کشد و روند ادغام ایمپلنت کامل چند ماه زمان میخواهد.
- اگر ایمپلنت های دندانی شروع به حرکت اندکی کرده و یا بعد از چند هفته به درد خود ادامه می دهند، فرد باید به دنبال پزشک باشد.
رسیدگی سریع به مشکل برای جلوگیری از عوارض حیاتی است. با ما همراه باشید تا با بررسی این دو مورد، متوجه وضعیت عوارض دندان ایمپلنت شده شویم.
عکس کاشت ایمپلنت دندان
عکس قبل و بعد از کشیدن دندان ها و کاشت همزمان 16 واحد ایمپلنت دو فک همزمان با جراحی سینوس لیف باز و پیوند استخوان در یک نوبت جراحی توسط دکتر شهرام اسعدی.
جلوگیری از عوارض کاشت ایمپلنت دندان
- پرهیز از استعمال دخانیات و محصولات دخانیاتی.
- جلوگیری از بیماری لثه از طریق رژیم غذایی مناسب و مراقبت از دهان و دندان.
- دو بار در روز مسواک بزنید.
- تمیز کردن دندان های خود با استفاده از نخ دندان هر روز یکبار.
- تمیز کردن دندان های خود با استفاده از واترجت هر روز دو الی سه بار.
- برنامه ریزی ویزیت های منظم با متخصص دندانپزشکی خود.
- جلوگیری از دندان قروچه.
- استفاده دهانشویه ضد باکتری بشویید.
- از غذاهای سفت ، چسبناک یا جویدنی که باعث تحریک دهان حساس شما می شود خودداری کنید.
- فقط ار دارو های تجویز شده استفاده کنید.
- کمپرس سرد یا کیسه یخ را مدت 20 دقیقه و سه بار در روز در منطقه آسیب دیده و خارج از گونه قرار دهید.
در ادامه فیلم کشیدن دندان و کاشت همزمان ایمپلنت دندان به روش فرش ساکت توسط دکتر شهرام اسعدی را میتوانید مشاهده کنید.
در نهایت لازم است بدانید که عموما 95 درصد موارد کاشت ایمپلنت دندان با موفقیت کامل انجام میشود و نکات ذکر شده در بالا تنها 5 درصد موارد را شامل میشود.