عوارض کامپوزیت دندان به مشکلاتی گفته می شود که در اثر انجام کامپوزیت به وجود می آیند. اگرچه کامپوزیت به عنوان یک روش امن برای جایگذاری یا اصلاح فرم دندان ها شناخته می شود اما برخی عوامل می توانند منجر به ایجاد مشکلاتی مانند حساسیت و التهاب شود.
از آنجایی که در اثر کامپوزیت برخی تغییرات در ساختار لثه و دندان ها ایجاد می شود؛ بروز التهاب و حساسیت کوتاه مدت کاملاً طبیعی است. اما برخی علائم در مورد عوارض خطرناک کامپوزیت دندان هشدار می دهند.
از این رو آشنایی با عوارض مختلف کامپوزیت برای توانایی تشخیص میزان مشکل ضروری است. در ادامه انواع عوارض کامپوزیت معرفی می شوند.
ما در این مقاله به بررسی موضوعات و سرفصل های زیر می پردازیم:
- حساسیت در ناحیه دهان
- ساییدگی دندان ها
- شکستگی دندان
- التهاب لثه
- افزایش خطر تروما
- پوسیدگی دندان
این موارد لیست عوارض کامپوزیت دندان هست که در ادامه به طور کامل هر کدام را بررسی خواهیم کرد.
حساسیت در ناحیه دهان
حساسیت یکی از عوارضی است که برای برخی از افراد بعد از انجام کامپوزیت پیش می آید. میزان درد ایجاد شده در اثر حساسیت به میزان این مشکل بستگی دارد و ممکن است این مسأله برای بعضی از افراد دردناک و برای برخی دیگر خفیف باشد. تحریک بافت های لثه و دندان های پایه یکی از دلایل اصلی ایجاد حساسیت است که در اثر آن فرد بین چند هفته تا چند روز احساس درد دارد. از دیگر مواردی که می تواند منجر به ایجاد حساسیت شود می توان به پوسیدگی دندان، عفونت و مواد اسیدی کامپوزیت اشاره کرد. حساسیت ایجاد شده بر اثر عفونت و پوسیدگی دندان از عوارض خطرناک کامپوزیت دندان به حساب می آید که سریعاً باید جهت درمان آن اقدام شود.
با رعایت بعضی از این نکات می توان از افزایش میزان حساسیت جلوگیری کرده و مدت آن را کوتاه تر کرد. رعایت بهداشت دهان و دندان و حذف کردن مواد غذایی سفت و چسبنده می تواند برای بهبود شرایط ایجاد شده کارساز باشد.
ساییدگی دندان ها
ساییدگی یکی از عوارض کامپوزیت دندان است. به طور کلی، ساییدگی به معنی فرسایش و کاهش ضخامت سطح دندان است. پس از انجام کامپوزیت ممکن است فعالیت های روزمره مانند مسواک زدن نادرست، خوردن غذا های سفت یا استفاده از دندان برای شکستن، سطح کامپوزیت را فرسوده کرده و باعث ساییدگی شود.
این فرسایش معمولاً به شکل تدریجی رخ می دهد؛ از این رو انجام معاینات ماهانه بسیار مهم است. در برخی موارد، میزان ساییدگی خفیف و در برخی موارد به حدی جدی است که باید اقدام به تعویض کامپوزیت کنید.
شکستگی دندان
شکستگی یکی دیگر از عوارض کامپوزیت دندان است. این اتفاق معمولاً در شرایطی رخ می دهد که به کامپوزیت، فشار یا ضربه ای از بیرون وارد شود. به طور معمول، کامپوزیت دندان مقاومت کافی برای مقابله با فشار هایی مانند جویدن غذا دارد اما در صورت وارد شدن فشار یا ضربه، احتمال شکستگی وجود دارد. عوامل دیگری مانند خراشیدگی یا ترک های قدیمی نیز ممکن است عامل شکستن کامپوزیت باشد.
التهاب لثه
انجام کامپوزیت معمولاً فشار هایی بر لثه وارد می کند. این فشار ها معمولاً به صورت التهاب خود را نشان می دهند. البته مسأله التهاب در روز های اول کاملاً طبیعی است اما اگر این مشکل طولانی تر شود یا درد آن غیرقابل تحمل باشد احتمال ایجاد عوارض خطرناک کامپوزیت دندان وجود دارد و لازم است حتماً به دندانپزشک مراجعه کنید.
افزایش خطر تروما
عوارض کامپوزیت دندان شامل موارد مختلف با درصد آسیب متفاوت می شود. بعضی از این مشکلات عوارض طبیعی یا ساده ای هستند که به راحتی حل می شوند اما در بعضی مواقع مشکلاتی مانند تروما که بسیار جدی است پیش می آید. دلیل این مسأله آسیب دیدن پالپ دندان است. انجام کامپوزیت مراحل مختلفی دارد. در یکی از مراحل مقداری از مینای دندان تراشیده می شود. انجام این عمل نیاز به مهارت و دقت بالایی دارد زیرا عملیات حساسی است. چنانچه این عمل به درستی انجام نشود پالپ دندان آسیب می بیند. آسیب پالپ از عوارض خطرناک کامپوزیت دندان است و در صورت بروز آن مراجعه به دندانپزشک ضروری است.
پوسیدگی دندان
اگر کامپوزیت دندان به درستی تمیز نشود یا مراقبت های مناسب پس از درمان صورت نگیرد، احتمال پوسیدگی که از عوارض کامپوزیت دندان است افزایش می یابد. این اتفاق معمولاً زمانی رخ می دهد که کامپوزیت تمیز نگه داشته نشود و باکتری ها و مواد غذایی در فضای بین آن ها جمع شوند.
با تراکم باکتری ها، اسید های تولید شده توسط آن ها می توانند به طور مستقیم به دندان حمله کنند و لایه های بیرونی دندان را تخریب کنند، این وضعیت به عنوان پوسیدگی دندان شناخته می شود. به علاوه، اگر پلاک و باکتری ها در دهان باقی بمانند، این می تواند منجر به پوسیدگی دندان های مجاور نیز شود. ایجاد پوسیدگی گسترده از عوارض خطرناک کامپوزیت دندان است. بنابراین، برای جلوگیری از پوسیدگی دندان، دو بار مسواک زدن در روز، استفاده از نخ دندان، مصرف غذا های سالم و رعایت دستورات دندان پزشک الزامی است.
سخن پایانی
عوارض کامپوزیت دندان ممکن است در اثر عوامل مختلف به وجود بیاید. برخی از این عوامل به فرد و رعایت کردن نکات مراقبتی بعد از کامپوزیت مربوط می شود. با این حال در بعضی از موارد ایجاد عوارض و خطرات مختلف، به اشتباهات دندانپزشک بر می گردد. به طور مثال آسیب پالپ دندان مسأله جدی است که عدم مهارت دندانپزشک عامل ایجاد آن است.
از این رو انتخاب یک دندانپزشک متخصص و توانا مسأله بسیار مهمی است. دکتر شهرام اسعدی یکی از بهترین دندانپزشکان شهر تهران است که با تخصص و مهارت بالا و استفاده از تجهیزات مدرن و بروز، تجربه یک کامپوزیت راحت و بی دردسر را برای شما رقم می زند.