اصلاح فرم دندان ها و زیباسازی آن ها یکی از مهم ترین دغدغه های افراد است. زیرا داشتن دندان های زیبا می تواند در جذابیت صورت افراد تأثیر زیادی بگذارد. روش های مختلفی برای رفع مشکلات دندان وجود دارند. یکی از رایج ترین روش ها که در سال های اخیر شاهد محبوبیت آن بوده ایم، روش کامپوزیت است. این روش گرچه نسبت به سایر روش ها قیمت پایین تری دارد اما می تواند با کمترین دردسر دندان های شما را زیبا و بی نقص کند.
ما در این مقاله به بررسی موضوعات زیر می پردازیم:
- معاینه اولیه دندان ها
- اقدامات اولیه برای کامپوزیت دندان
- انتخاب رنگ دندان
- اسید شویی دندان ها
- فرم دهی دندان ها
- سفت کردن مواد کامپوزیت
- آیا کامپوزیت دائمی است؟
- عوارض کامپوزیت دندان
برای آشنایی بیشتر با این روش، مراحل کامپوزیت دندان را در ادامه معرفی خواهیم کرد.
معاینه اولیه دندان ها
در مشاوره اولیه، دندانپزشک متخصص با انجام معاینه دقیق دندان های شما، به تحلیل وضعیت کلی دهان و ارزیابی مشکلات موجود می پردازد. او با بررسی دقیق شرایط دندان ها و مشکلاتی مانند کجی دندان ها، شکستگی ها، فاصله دندان ها و سایر نقص های زیبایی، اطلاعات لازم را دریافت خواهد کرد. سپس، با توجه به مشکلات شما و نیاز هایتان، به شما راهکار های مختلفی ارائه خواهد کرد و بررسی می کند که آیا کامپوزیتیک راه حل مناسب برای حل مشکلات شما است یا نه.
اگر کامپوزیت مناسب برای شما باشد، دندانپزشک به شما توضیح خواهد داد که چگونه اینماده را می توان برای ترمیم و بهبود دندان هایتان استفاده کرد و مراحل کامپوزیت دندان را به شما توضیح خواهد داد.
اقدامات اولیه برای کامپوزیت دندان
آماده سازی دندان ها در فرآیند ترمیم با کامپوزیت از مراحل مهم برای چسباندن کامپوزیت به سطح دندان است. این فرآیند شامل تمیز کردن دندان ها از پلاک و آلودگی ها، خشک کردن دقیق سطح دندان و در صورت لزوم تراشیدن میزان کمی از مینای دندان است. این اقدامات برای رفع مشکلات مختلف اعمال می شود. به طور مثال تمیز کردن پلاک ها از مراحل کامپوزیت دندان فاصله دار و دندان های کج نیز به حساب می آید.
انتخاب رنگ دندان
انتخاب رنگ مناسب برای کامپوزیتیکی از مهم ترین مراحل کامپوزیت دندان است که تأثیر زیادی بر زیبایی و طبیعی به نظر رسیدن ترمیم دارد. دندانپزشک با بررسی دقیق رنگ طبیعی دندان های شما تلاش می کند رنگ کامپوزیت را به گونه ای انتخاب کند که با رنگ طبیعی دندان های شما هماهنگ باشد. همچنین، در برخی موارد، دندانپزشک ممکن است از رنگ های مختلف کامپوزیت به صورت ترکیبی استفاده کند تا رنگ دندان های شما به طبیعی ترین شکل ممکن باشد.
اسید شویی دندان ها
اسید شویی از دیگر مراحل کامپوزیت دندان است. این مرحله برای بهبود پیوند دندان و کامپوزیت انجام می شود. در این مرحله، دندانپزشک از یک ماده خاص به نام کاندیشنر استفاده می کند که حاوی ۳۰ تا ۴۰ درصد اسید فسفریک است. این ماده باعث مات شدن سطح دندان می شود و پیش زمینه مناسبی برای چسباندن رزین کامپوزیت فراهم می کند.
پس از حدود ۱۵ دقیقه، این اسید شسته می شود و پس از آن دندان آماده پذیرش کامپوزیت است. این مرحله از آماده سازی دندان از اهمیت بسیاری برخوردار است زیرا امکان اتصال محکم بین کامپوزیت و دندان را فراهم می کند و در نهایت باعث افزایش دوام آن می شود. در مراحل کامپوزیت دندان فاصله دار، مرحله اسید شویی بسیار مهم است، زیرا به دلیل وجود فاصله ها، باید از اتصال محکم دندان پایه و کامپوزیت اطمینان حاصل کرد.
فرم دهی دندان ها
فرم دهی رزین کامپوزیت از مهم ترین مراحل کامپوزیت دندان است. در این مرحله، پس از اعمال عامل پیوند دهنده و قرار دادن کامپوزیت روی سطح دندان، دندانپزشک با استفاده از ابزار های خاص، شکل و فرم نهایی را به دندان می دهد. این فرم دهی شامل تراشیدن، مدل سازی و ایجاد طرح های لازم برای هماهنگی با دندان های اطراف است.
سفت کردن مواد کامپوزیت
در این مرحله مواد فرم دهی شده با تاباندن نور لیزر سفت می شود. این اقدام آخرین گام از مراحل کامپوزیت دندان است. پس از این مرحله مواد کامپوزیت سفت شده و دندان ها فرم نهایی را به خود می گیرند.
آیا کامپوزیت دائمی است؟
ماندگاری کامپوزیت دندان معمولاً در بازه ۷ تا ۱۰ سال قرار دارد. انجام بعضی اقدامات می تواند در تغییر این بازه مؤثر باشد. به طور مثال پولیش دندان ها می تواند به شکل قابل توجهی عمر کامپوزیت را افزایش دهد. با این حال کامپوزیت به عنوان یک روش غیر دائمی، ممکن است به دلایل مختلف دچار آسیب شود. به این ترتیب لازم است در صورت بروز مشکل در اولین فرصت جهت ترمیم و یا حتی تعویض آن اقدام کنید.
دقت داشته باشید که رعایت نکات مراقبتی و بهداشتی بسیار مهم است. عدم رعایت نکات مراقبتی صرف نظر از کیفیت کامپوزیت می تواند عمر آن را کاهش دهد.
عوارض کامپوزیت دندان
کامپوزیت به طور کلی یک روش امن و بی خطر است اما احتمال بروز بعضی از عوارض وجود دارد. در ادامه رایج ترین عوارض کامپوزیت معرفی می شوند.
- حساسیت
- التهاب لثه
- تغییر رنگ
- شکستگی یا جدا شدن
- آلرژی
- نیاز به ترمیم دوباره
سخن پایانی
کامپوزیت یک روش امن برای ترمیم دندان است، اما عدم رعایت بعضی نکات می تواند باعث بروز عوارض مختلف شود. مهم ترین مسأله انتخاب یک دندانپزشک حرفه ای است، زیرایک متخصص حرفه ای می داند که چه آزمایشاتی را درباره حساسیت و بیماری های زمینه ای انجام دهد. همچنین اعمال مراحل کامپوزیت دندان به بهترین شکل ممکن، تنها از یک متخصص حرفه بر می آید.
این مسأله مهم است زیرا نصب حرفه ای کامپوزیت می تواند به شکل قابل توجهی عوارض را کاهش دهد. به عنوان مثال، اگر مراحل کامپوزیت دندان فاصله دار به درستی انجام نشوند، می تواند به نفوذ و تجمع باکتری ها منجر شود که پوسیدگی دندان و مشکلات لثه را به دنبال دارد. از این رو، انتخاب یک دندانپزشک با تجربه مانند دکتر شهرام اسعدی می تواند از بروز عوارض و مشکلات جلوگیری کند.